Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal

We moeten oppassen dat circulaire economie geen containerbegrip wordt dat men te pas en te onpas kan gebruiken als bewijs dat men ‘meedoet’ in de circulaire trend. Het moet goed identificeerbaar, meetbaar en kwantificeerbaar zijn.

Dit gevaar is niet ondenkbeeldig, zo heb ik ervaren. Kijk maar naar het begrip verduurzaming waar tal van vastgoedpartijen regelmatig over berichten.

Dan blijkt wel van alles onder ‘verduurzaming te kunnen vallen: lager energieverbruik, recycling, zuiniger gebruik van grondstoffen, langere levensduur en noem ze allemaal maar op.

Verduurzaming is inmiddels hét containerbegrip in de vastgoed- en bouwsector geworden waar iedereen zich achter kan verschuilen en de eigen prestaties kan rechtvaardigen.

Uiteraard zijn de meeste bedrijven van goede wil en doen echt hun best om ‘duurzaam’ te zijn. Toch blijft bij mij het beeld hangen van een boterzacht verzamelterm.

Circulariteit als containerbegrip

Laat dit niet het voorland van circulariteit zijn. Zorg dat niet iedereen met dit nieuwe begrip aan de haal kan gaan. Alleen partijen die er concreet inhoud aan kunnen geven.

Om die reden zie ik een hele mooie toekomst voor sloopbedrijven. Zij kunnen als geen ander nauwkeurig sloopafval verdelen, sorteren en recyclen in ‘nieuw’ bouwmateriaal.

Bij sloopbedrijf Beelen bedraagt dit recyclepercentage zelfs rond de 99%. Dat betekent dat bijna alle sloopafval weer een nuttige bestemming krijgt.

''Een langdurig ‘duurzame’ samenwerking met slopers zal niet lang uitblijven''

Bij een omvangrijk herhuisvestingsproject van VolkerWessels in Duiven blijkt het oude gebouw een waardevolle ‘grondstoffenbank’ te zijn die tal van nieuwe toepassingen mogelijk maakt.

Zelfs de oude jassen van de kantoorgebruikers krijgen een nieuwe functie doordat ze vermalen worden als toekomstig isolatiemateriaal.

Vastgoedbeleggers, ontwikkelaars en bouwers kunnen de circulaire economie bespoedigen door recycling als voorwaarde te integreren in hun businessmodellen.

Een langdurig ‘duurzame’ samenwerking met slopers zal niet lang uitblijven. Dat is waar we naar toe moeten.