“Zomaar zonnepanelen tegen gevels plakken kan natuurlijk niet. Daarom ontwikkelden we een zonwering met transparante zonnepanelen die energie opwekken: De Lumiduct”, vertelt Stan de Ridder van Wellsun.

“Meer energie”

De zonnepanelen filteren zonlicht. Het felle, verblindende licht van de zon zetten ze om in elektriciteit. Het zachte, diffuse licht wordt doorgelaten. “Zo is het mogelijk om volledig glazen gevels te realiseren die meer energie kunnen opwekken dan dichte varianten, die volgehangen zijn met normale zonnepanelen.

We maken gebruik van de meest efficiënte zonnepanelen die er bestaan, met zonnecellen die een rendement hebben van veertig procent. De Lumiduct haalt zijn energie uit het directe zonlicht. Het diffuse licht, in Nederland de helft van het zonlicht, laten we toe als daglicht in het gebouw.”

''Er is ook meerwaarde voor het binnenklimaat''

Ook is er veel meerwaarde voor het binnenklimaat van gebouwen. “TU Eindhoven doet onderzoek naar het energieverbruik voor koeling, verwarming en verlichting en vergeleek de Lumiduct met een normale, geautomatiseerde zonwering.

De eerste resultaten hieruit tonen dat ons product op het gebied van koeling vergelijkbaar presteert met een buitenzonwering, dat er minder verwarming nodig is en dat er meer daglicht binnenkomt.”

De praktijk

De zonwering kan worden toegepast in nieuwbouw, maar ook als voorzetgevel aan een bestaand gebouw worden toegevoegd. Alblasserdam beleeft deze zomer de primeur.

Daar wordt de energieopwekkende zonwering voor het eerst toegepast langs de A15 in een gevel van veertig vierkante meter. “We werken daarnaast aan de toepassing van LED in de transparante zonnepanelen.

In 2018 kunnen met de Lumiduct ook mediagevels realiseren zoals we kennen van de Ziggo Dome, maar dan wekken ze energie op.”