Peter Kreukniet
Oskam Groep

 

 

“Duurzaam slopen bestaat al lang en we zijn al heel ver”, benadrukt Peter Kreukniet van de Oskam Groep. “Aan de bron halen we onder meer tl-lampen en plafondplaten eruit.

Daarna gaan we het gebouw afpellen.Dan scheiden we hout, glas, betonpuin, metselpuin en ijzer.

Daarvan wordt gemiddeld 98 procent gerecycled. Dat is belangrijk voor het milieu, immers bouw- en sloopafval zorgen voor het grootste afvalvolume.”

 

Certificering

Voor certificering volgens de Building Research Establishment Environment Assessment Methodology worden bedrijven bij elk sloopproject op acht criteria getoetst door onafhankePlijke auditors. Ook de CO²-uitstoot van de afvalstromen telt mee.

''Bouw- en sloopbedrijven zorgen voor grootste afvalvolume''

Bij een project in Noordeloos zijn Kreukniet en de uitvoerders een stapje verder gegaan door complete onderdelen te demonteren, waarbij een BREAAM 4-sterren certificaat is behaald.

“Het kost wat meer tijd”, aldus Kreukniet. “Je moet opslag regelen en partijen zoeken die bijvoorbeeld bijzondere ramen kunnen inpassen in hun projecten. Maar op termijn kan het zichzelf waarschijnlijk terugverdienen.”

Circulair slopen

Onder meer in een werkgroep van de Dutch Green Building Council maakt Kreukniet zich sterk voor een omslag naar zo’n intensivering van circulair slopen. “De Milieu Kosten Indicator kan daar een bijdrage aan leveren, omdat daar ook producthergebruik een waardering krijgt.

Een nadeel is dat het altijd snel moet”, constateert hij. “Aan nieuwbouw gaat vaak een jarenlange voorbereiding vooraf, sloopprojecten moeten snel en zo goedkoop mogelijk.”

“Wat je in de toekomst zou willen,” besluit hij, “is dat we niet alleen materialen recyclen, maar ook complete producten demonteren voor hergebruik.

Dat levert een enorme winst op voor het milieu. Bij een gezamenlijke aanpak is het uiteindelijk ook kosteneffectief voor zowel opdrachtgevers als sloopbedrijven.”