De meeste kunststoffen worden nu gemaakt uit aardolie. “Olie raakt echter een keer op”, zegt Matthijs de Jong van de Hogeschool van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de toepassing van biobased plastics.

De Jong pleit voor het gebruik van alternatieve grondstoffen, bijvoorbeeld plantaardige oliën zoals lijn-, zonnebloem- of houtolie. “Plantaardige grondstoffen zijn relatief snel weer aan te vullen en bovendien CO2-neutraal. Het gebruik van biobased materialen past goed in een circulaire economie.”

Bouwsector

Is de bouwsector ook met deze overgang bezig? “In de bouw wordt al veelvuldig biobased materiaal gebruikt, namelijk hout!”, merkt De Jong op.

“Daarnaast komen er steeds meer andere biobased materialen, bijvoorbeeld voor isolatie. Om de kwaliteit daarvan naar een hoger niveau te brengen moet nog wel veel onderzoek worden gedaan.”De overgang naar biobased materialen vindt zeker al plaats, weet De Jong.
 

''Om de kwaliteit van biobased materialen naar een hoger niveau te brengen moet nog wel veel onderzoek worden gedaan”

“In de bouw worden doorgaans wandpanelen gebruikt van aluminium, maar die zijn er ook al van biobased plastic.

Tevens kan vlas worden gebruikt in isolatie en jute koffiezakken in bijvoorbeeld meubilair of wandpanelen. De vraag naar biobased materialen zal alleen maar toenemen. Dat is een ontwikkeling die we moeten toejuichen.”

Biobased verf

Veel sectoren zijn al bezig met de omslag naar natuurlijke materialen. Technisch gezien is al veel mogelijk, weet Geert Duijghuisen, directeur/eigenaar van Baril Coatings in 's-Hertogenbosch.

“Een voorbeeld is de professionele biobased verf van Copperant. Deze bevat geen schadelijke oplosmiddelen, maar natuurlijke grondstoffen. De verf is reukloos en dat is prettig en gezonder voor zowel schilders als bewoners.

Bovendien wordt de volledige energiebehoefte voor de productie van de verf opgewekt door onze zonnepanelen.” Er is maar liefst vier jaar lang gewerkt aan de ontwikkeling van de biobased verf, vertelt Duijghuisen.

''Met een op fossiele brandstof gestuurde economie kunnen we niet langer doorgaan''

“Ik vind dat je jezelf iedere dag moet uitdagen om het beter te doen qua duurzaamheid, efficiency én kwaliteit. Als iedereen biobased verf zou gaan gebruiken, zou dat een flinke CO2-besparing opleveren.”

 

De vraag naar biobased producten in de bouw begint te komen, merkt Duijghuisen. Veel professionele schilders willen er al graag mee werken en ook vanuit de maatschappij stijgt de vraag.

“De biobased grondstoffen zijn beschikbaar, technisch gelijkwaardig en niet eens duurder. Met een op fossiele brandstof gestuurde economie kunnen we niet langer doorgaan.

Daarom zouden alle betrokkenen in de bouw waar mogelijk moeten kiezen voor biobased. Niemand hoeft te twijfelen aan de kwaliteit van de producten en ook niet aan de juistheid van die keuze. Ik vind; groen is doen!”