Dirk Kusters
Eigenaar Compagnon Vastgoedbeheer

In het kader van periodiek onderhoud worden aan het appartementencomplex in Aalst momenteel buitenschilderwerkzaamheden verricht. “Als VVE-beheerder van het complex gaan wij continu na waar we kunnen verduurzamen”, vertelt Kusters.

“Op een schildersbeurs zagen we een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele verfsoorten. We vonden dat we daarmee een goede stap konden maken in verduurzaming.

Bij het complex in Aalst-Waalre doen we er nu de eerste ervaringen mee op. De biobased verf wordt gebruikt voor hout-, stuc- en metselwerk.”

Besparing

Kusters was geïnspireerd door het duurzaamheidsinitiatief The Natural Step in de regio Eindhoven. Het idee is dat zo veel mogelijk natuurlijke producten worden gebruikt. “Het initiatief breidt zich steeds meer uit. We wilden daar zelf ook een rol in gaan spelen.

Aan de ene kant omdat we daar echt achter staan en het beter is voor de leefomgeving van ons allemaal, aan de andere kant omdat je je daarmee kunt profileren in de markt van vastgoedbeheer.”

“Als je de financiën hand in hand kunt laten lopen met duurzaamheid, dan vind ik dat je dat moet doen''

De financiële kant speelt in dat beheer uiteraard een rol, zeker bij VVE’s. Maar de financiën moeten niet alles bepalen, vindt Kusters. “Als je de financiën hand in hand kunt laten lopen met duurzaamheid, dan vind ik dat je dat moet doen.

De verf die nu wordt gebruikt bevat 50 procent natuurlijke grondstoffen. Dus feitelijk bespaar je de helft aan stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Dat is in één keer een hele stap.”

Die stap is des te groter omdat schilderwerk een groot deel uitmaakt van het onderhoud van een complex. Het moet immers iedere paar jaar gebeuren. “Bijvoorbeeld gevelkozijnen moeten elke zes jaar worden geschilderd.

Met de biobased verf kunnen we dat misschien wel oprekken tot acht jaar. Feitelijk is dat dan een besparing op verf, wat ook een stap is in duurzaamheid.”

Concept omarmd

Volgens Kusters zal duurzaamheid steeds verder in de keten doordringen. Zo zullen ook andere verffabrikanten mee moeten in de vergroening. “Ik hoop dat steeds meer mensen zich bewust worden van duurzaamheid.

''Vroeger keken ze vooral naar het kostenplaatje en vonden ze duurzaamheid iets voor anderen''

Ook corporaties en andere partijen hebben het concept omarmd. En grote bedrijven die voor deze partijen werken, gaan daarin mee. Zij willen daarin zelfs uitblinken en het groenst zijn. Ik merk echt dat in de vastgoedwereld het proces in gang is gezet.”

Kusters is benieuwd naar de ervaringen in dit eerste project. Kunnen de schilders goed werken met de ‘groene’ verf? Hoe droogt deze? En hoe houdt de verf zich op de langere termijn? Maar hij gelooft zeker in duurzaamheid. “Ook bewoners zelf zijn bezig met vergroening.

Vroeger keken ze vooral naar het kostenplaatje en vonden ze duurzaamheid iets voor anderen. Nu wil men er gezamenlijk aan werken om de omgeving voor iedereen te verbeteren. Die opinie is nu heel anders dan vroeger. Dat maakt dit soort projecten ook makkelijker om uit te voeren.”