Paul Heerkens

Directeur Zoontjens

“Nederland telt 4 miljoen m2 ongebruikt plat dak”, vertelt Paul Heerkens, directeur van Zoontjens, een bedrijf dat al ruim veertig jaar specialist is in het realiseren van duurzame en multifunctionele daken. “Het potentieel van die daken wordt onvoldoende benut.

In eerste instantie dienen ze om het gebouw daaronder waterdicht te maken. Maar je kunt zoveel meer met een dak. En als je extra functies aan je dak toevoegt, levert dat meer waarde op. Niet alleen financieel maar vooral ook als het gaat om wonen, werken en recreëren. Je ziet het dak veranderen naar een extra buitenruimte, ruimte die je optimaal kunt gebruiken. ”

Duurzaam gebruik daken

Optimaal gebruik gaat wat Heerkens betreft verder dan alleen een parkeerdak, een dakterras of een recreatieruimte. “Zeker in deze tijd met een veranderend klimaat en steden die steeds groter, dichter bevolkt en minder groen worden, kunnen daken deel zijn van de oplossing om de gevolgen van die verstedelijking en dat veranderende klimaat op te vangen.

Maak een dak groener. Je kunt er, mits van voldoende formaat en gelet op de constructie, zelfs een heus park op realiseren. Daarmee geef je de natuur een nieuwe ruimte en bied je ook weer een plek aan insecten. Voorzie daken van wateropvangmogelijkheden zodat niet al het water rechtstreeks het riool in verdwijnt. Er zijn enorm veel mogelijkheden waarop een dak kan bijdragen aan een betere leefomgeving in de stad.”

Buitenland

In het buitenland wordt steeds meer aandacht besteed aan de oplossingen die daken kunnen bieden voor de stedelijke problematiek. “In Londen bijvoorbeeld veranderen steeds meer platte daken in sociale ontmoetingsplaatsen, compleet met bestrating en heel veel groen.

Je kunt er, mits van voldoende formaat en gelet op de constructie, zelfs een heus park op realiseren.

Het mooie is dat die daken permanent toegankelijk zijn voor iedereen die daar wil zijn. Er ontstaat een landschap op niveau.” Ook elders in de wereld zet de trend zich voort. “Kijk naar de Verenigde Staten. Ook in grote steden als Chicago ontstaat door groene daken een aangenamer leefklimaat.”

Problemen

“Er zijn eigenlijk twee grote problemen in steden”, vervolgt Heerkens. “Er is onvoldoende ruimte voor de opvang van water waardoor de riolen het water niet meer kunnen verwerken. En gedurende de zomerperiode wordt het in steden erg warm.

Tussen de temperatuur binnen en buiten de stad kan wel 5 graden verschil zitten. Dat lijkt misschien weinig, maar het kan, zeker voor ouderen, grote problemen veroorzaken. Een multifunctionele invulling van het dak met groen verbetert de stad.”

Bij nieuwe projecten besteden opdrachtgevers en architecten merkbaar meer aandacht aan het benutten van het volle potentieel van daken. “Dat is natuurlijk prachtig. Maar er is zoveel meer mogelijk als ook die bestaande 4 miljoen m2 plat dak wordt gebruikt om het leefklimaat in de stad te verbeteren.”