“De huidige maatschappij draait om efficiency en (vrije) tijd. Mensen willen graag alles op korte afstand beschikbaar hebben en dat vraagt om een nieuwe denkwijze over de inrichting van ons stedelijk gebied. We staan aan de vooravond van een grootscheepse urbanisatie, het is niet meer te stuiten. We gaan anders om met werk, met vrije tijd en hoe we spullen aanschaffen. We willen alles in zo kort mogelijke tijd met zo min mogelijk moeite. Het is niet voor niets dat internetaankopen procentueel fors blijven stijgen en apps ons werk steeds gemakkelijker maken.”

Blended concepten winnen

Het goede nieuws is volgens Lokerse dat de Nederlandse steden al een prima basis hebben om de in gang gezette urbanisatie op te vangen. “Nederland heeft feitelijk al een structuur waar veel op loop- of fietsafstand te bereiken is. En ons land heeft uitstekende winkelgebieden, er ligt al een goede basis.” En dat zijn ‘alles-in-één’concepten, waar winkelen, wonen, zorg en actief bezig zijn op één plek samenkomen, het centrum van de stad. “Horeca gaat een steeds grotere rol spelen in winkels ter vergroting van de klantbeleving. Blended concepten schieten al als paddenstoelen uit de grond. Zo zie je niet alleen eten en drinken in een winkel, maar ook bijvoorbeeld een bibliotheek en een flexplek om te werken. Deze concepten vormen de basis van de transformatie.”

Stijgende welvaart

Lokerse stelt dat door de toenemende welvaart mensen vaker buitenshuis eten en het niet erg vinden om meer te betalen voor gezonde, lokale producten. “We zien ook dat na een lange periode van sociale desinteresse in elkaar, mensen weer bij elkaar willen zijn, elkaar echt willen ontmoeten en samen iets willen ondernemen of contact leggen. De kwaliteit van leven wordt steeds belangrijker en mede daarom voorzie ik dat er ook zorg ondersteunende diensten in het stadscentrum verschijnen.”

Voor ondernemers die niet tijdig inspringen op deze ontwikkeling, ziet Lokerse het somber in. “Zij gaan failliet, maar het klagen en treuren over leegstand is niet langer nodig. Centrumgebieden bieden ongelooflijke mogelijkheden, waar jong én oud samen wonen, werken en recreëren. Nederland is prachtig, een geweldig land en ik verheug me op de veranderingen de komende jaren.”