“De afgelopen maanden is er druk gewerkt om samen met alle stakeholders een gebiedspaspoort vast te stellen. Half maart wordt dit behandeld in de gemeenteraad. Dit paspoort beschrijft de kaders en is een uitnodiging voor de markt om te reageren. Het zorgt er met enkele spelregels voor dat alle initiatieven elkaar versterken.

De belangstelling voor de transformatie van het Rivium is groot, ook omdat het bedrijvenpark van oorsprong al interessant was vanwege het hoogwaardige openbaar vervoer. Eigenaren en ontwikkelaars tonen nu grote belangstelling om leegstaande kantoren te transformeren naar een ‘gemengd’ gebied waar wonen, werken en recreëren mogelijk wordt.”

Innovatief en duurzaam bouwen

De transformatie vindt plaats in fasen, maar de verwachting is dat Rivium over tien jaar een prachtig ecosysteem is met ruimte, veel groen, innovatieve en duurzame gebouwen met een mix aan functionaliteiten die het voor iedereen prettig maakt er te werken, wonen en verblijven. “De woonruimtes worden voornamelijk betaalbare, wat kleinere units, prima geschikt voor starters en/of studenten.

Met de Erasmus Universiteit Rotterdam aan de overkant is daar voldoende belangstelling voor. Maar er komt ook andersoortige woonruimte met een mooi uitzicht over de Maas. Ook hierin zoeken we naar een mix.”

Los van werken en wonen, komen er voorzieningen zoals winkels, sportmogelijkheden en horeca.

“Los van werken en wonen, komen er voorzieningen zoals winkels, sportmogelijkheden en horeca. Daarnaast wordt Rivium duurzaam getransformeerd. Niet alleen qua bouw en materialen, maar ook met oog voor de energietransitie. Op het terrein van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) staat de windturbine als icoon van een duurzaam Rivium. Verder wordt er veel gebruik gemaakt van warmtepompen en zonnepanelen.”

Bereikbaarheid sterk punt

Het openbaar vervoer op Rivium wordt verder uitgebreid. “Al sinds 1999 rijdt de Parkshuttle van metrostation Kralingse Zoom naar Rivium. De parkshuttle was een wereldprimeur, het eerste zelfrijdende openbaar vervoer in de wereld en binnen afzienbare tijd is het opnieuw een wereldprimeur.

De Parkshuttle gaat namelijk als eerste de openbare weg op waardoor deze tussen al het andere verkeer rijdt. De Parkshuttle rijdt dan naar de Nieuwe Maas voor een verbinding met de Waterbus. Rivium is dan de enige plek waar de Waterbus een aansluiting heeft op het Rotterdamse metronetwerk. De bereikbaarheid van Rivium pal aan de A16 en de uitbreiding van het openbaar vervoer is een aspect dat veel ontwikkelaars aanspreekt.”

Wereldprimeur

Innovatie is belangrijk, en de Parkshuttle die binnenkort de weg op gaat, is zo’n innovatie waar nu al delegaties van over de hele wereld naar komen kijken. “Onze stad is economisch partner van Jiashian, een stad naast Sjanghai. Eind april komen ze hier weer met een handelsmissie om te bekijken of ook Chinese bedrijven zich hier straks kunnen vestigen.”

Meer informatie op http://www.capellebouwtaandestad.nl/rivium