Mark Sandmann

Wethouder
 

In Apeldoorn vindt veel binnenstedelijke transformatie plaats. Wat is hiervoor de reden?

De binnenstad compact, compleet en bereikbaar maken. Met een eigen Apeldoorns gezicht. Met die ambitie zijn we de afgelopen jaren aan de slag gegaan.

Wie over de Hoofdstraat of door de zijstraatjes loopt, beleeft een sfeervolle binnenstad. Warmgekleurde klinkers, meer ‘groen’ en opgeknapte historische panden zorgen voor stijl en sfeer.

Samen met bewoners, winkeliers, horeca en partners als Stichting Centrum Management Apeldoorn, Binnenstad Ondernemers Apeldoorn en de wijkraad Centrum. De binnenstad is van ons allemaal.

De binnenstad verandert. De tijd dat de binnenstad synoniem stond voor enkel winkelen is voorbij. Het gaat om de menging van functies.

Apeldoorn is uitgeroepen tot MKB vriendelijkste gemeente van Nederland.
 

We stimuleren daarom ook andere vormen van gebruik, bijvoorbeeld door meer woningbouw in het centrum toe te staan. Het project Haven Centrum is daarvan een zeer geslaagd voorbeeld.

Apeldoorn is uitgeroepen tot MKB vriendelijkste gemeente van Nederland. In onze dienstverlening willen we uitnodigend zijn.

Ondernemers die willen investeren helpen we met vergunningen en we geven hen ruimte om te ondernemen, bijvoorbeeld door detailhandel en horeca onder een dak toe te staan.

Ondernemers pakken deze ruimte, bijvoorbeeld door kledingverkoop uit te breiden met horeca-activiteiten en de verkoop van cd’s & lp’s.

Ik denk dat partijen dit herkennen en graag met ons in zee gaan. Daarnaast moet ik ook eerlijk bekennen dat ook wij profiteren van de aantrekkende economie. Investeringsbeslissingen worden nu sneller genomen, dit is uiteraard gaaf om te zien.

Wat kunt u vertellen over het gevelfonds?

De binnenstad maken we mooi samen met de eerder genoemde partners. Een aantal jaar geleden is er samen een bidbook gemaakt voor de binnenstad.

Alle partijen gaven aan wat ze in de stad willen aanpakken, en wat zij concreet bijdragen. Een van de ideeën was het gevelfonds.

Ondernemers die willen investeren helpen we met vergunningen en we geven hen ruimte om te ondernemen.
 

Het gevelfonds nodigt pandeigenaren uit hun steentje bij te dragen aan dat ‘eigen Apeldoorns gezicht’ van onze binnenstad. Dat ‘eigen’ zit in het cultuurhistorische erfgoed van de binnenstad.

Het fonds is een effectieve manier gebleken om pandeigenaren enthousiast te maken voor dat erfgoed. Oude lelijke gevelbekleding maakt plaats voor de vele fraaie,  oorspronkelijke gevels.

Wat is de impact geweest van het organiseren van twee grote evenementen?

Leuk dat je hiernaar vraagt. De Giro d’ Italia en 3FM Serious Request hebben de stad internationaal en nationaal allure gegeven. Dat heeft een stad nodig om te leven, te bruisen en om te ontwikkelen.

Apeldoorners zijn vaak bescheiden over de stad. Tijdens deze evenementen waren de Apeldoorners trots op hun stad. Een prachtig voorbeeld is Serious Request.

Door bewoners, ondernemers en sportverenigingen zijn 628 officiële acties gedaan! Naast trots dragen de evenementen bij aan een sterkere verbondenheid met de stad.

Als wethouder binnenstad vind ik actief samenwerken met de partners in de stad heel belangrijk. Ik kijk nu al uit naar het EK Beach aankomende zomer op het Marktplein. Er zijn nu al plannen met de ondernemers om hier een groot feest van te maken.

Hoe kijkt u naar de toekomst van de Apeldoornse binnenstad?

Met heel veel vertrouwen. De leegstand van kantoren en winkels in de binnenstad is teruggebracht, er staan weer bouwkranen in het centrum, nieuwe winkelformules vestigen zich, en meer mensen gaan in de binnenstad wonen.

De stad bruist. De aankomende jaren wil ik deze stijgende lijn doortrekken. Er staan mooie nieuwe ontwikkelingen op ons te wachten.

In 2021 opent het vernieuwde Paleis Het Loo haar deuren en we zijn druk bezig het iconisch Hertzbergerpand te transformeren. Misschien weten we nog een mooi nationaal evenement te organiseren in de binnenstad, ik ga ervoor!